Konsultacje przedmiotowe
Poniedziałki godz. 13.00

 

Egzaminy ustne z języka angielskiego dla klas I, II, III LO 2.02.2018r. od godziny 16.00.

Konsultacje dla szkoły zaocznej( egzaminy, prace kontrolne itp)  kasa  II ZA

przeniesione  z  29-01-2018 (poniedziałek)

na 01-02-2018  ( czwartek ) godzina  15

Piotr  Wolski

                                                                                                               Nowa Sól 21.01.2018r.

R E L A C J A    z     T U R N I E J U             

Mamy 3. miejsce w województwie w cukiernictwie Sylwii Binkowskiej.
W dniu 20 stycznia 2018r. w Gorzowie Wlkp. odbył się II etap wojewódzki XXIII Ogólnopolskiego Turnieju na najlepszego ucznia w zawodzie  Piekarz i Cukiernik pod patronatem Lubuskiego Kuratora Oświaty. Tegorocznym tematem przewodnim był „Powiew wiosny”. W turnieju cukierniczym brały udział dwie szkoły z Gorzowa Wlkp. oraz nasza szkoła ZSP nr 2.  Naszą szkołę w zawodzie cukiernik reprezentowała Sylwia Binkowska kl. III wz oraz nauczyciel przedmiotów zawodowych mgr Lech Urlicki. Logistyczne przygotowanie do turnieju organizowała mgr Renata Czyżak. - kierownik PNZ.    
Konkurs składał się z części teoretycznej, w formie testów  i praktycznej, w której  uczestnicy mieli do wykonania określone zadania  w czasie 5 godzin.
W zawodzie cukiernik w części praktycznej należało wykonać:

  • Tort okolicznościowy o temacie „powiewu wiosny” o wadze 2 kg,
  • ciastka bankietówki - 3 rodzaje po 2 szt.
  • 5 szt. figurek z masy marcepanowej w temacie

Kryteria oceny dotyczyły; tematyki wyrobów, higieny osobistej i stanowiska pracy, zgodnej ilości dla poszczególnego zadania, estetyki wyrobów, czystości na stanowisku pracy, precyzji dekoracji wyrobu oraz prezentacja wykonanego zadania. Turniej, jak zwykle stał na wysokim poziomie. Komisje powołane zostały przez Kuratora Oświaty i byłem jej uczestnikiem , poziom był bardzo wyrównany. Sylwia Bińkowska zajęła w turnieju miejsce trzecie. Pierwsze i drugie przypadło w udziale uczniom  ze szkół z Gorzowa Wielkopolskiego.
Nasza reprezentantka praktyczną naukę zawodu odbywa w piekarni-cukierni w Bielawach pod opieką Krzysztofa Niedbalskiego, zaś wiedzę z przedmiotów zawodowych zdobywa pod kierunkiem Lecha Ulickiego. Zajęcie III miejsca zawdzięcza uzyskaniu 21 pkt w części pisemnej-testu oraz 64 pkt w części praktycznej. W sumie zgromadziła 85 pkt. Istnieją szanse na udziału w mistrzostwach Polski w kwietniu tego roku.

Joomla templates by a4joomla